Al meer dan 30 jaar geeft Nophadrain met succes invulling aan haar filosofie ’gebruik de ruimte’. Het bedrijf ontwikkelt en produceert slimme drainagesystemen voor het inrichten van gebruiksdaken. Pieter Wesselink werkt er al 15 jaar. “Ik ben er trots op dat wij met onze groendaken, waterretentiedaken, verkeersdaken, en solar groendaken bijdragen aan een groenere en duurzamere leefomgeving voor nu en later”.
Een groen dak op z’n groenst
Duurzame innovatie staat bij Nophadrain hoog in het vaandel. Zo min mogelijk plastic gebruiken hoort daar vanzelfsprekend bij. Onlangs introduceerde het bedrijf de ND re-GROW Sedumcassette gemaakt van 100% hergroeibare materialen. Daarbij werden traditionele kunststoffen op basis van olie of gas, vervangen door een mengsel van PLA (polymelkzuren) en het gewas Miscanthus. "De uitdaging hierbij was om een grondstof te vinden die een lage viscositeit combineert met een geschikte MFI (Met Flow Index) voor het spuitgietproces van de mal. Met dit product is het ons gelukt om met PLA een sterke sedumcassette te maken”, aldus Wesselink.
Vakmanschap herken je aan een goede basis
Als je het de medewerkers van Nophadrain vraagt, begint een goede basis onderaan in de opbouw. Bij het ontwerp van een gebruiksdak zijn de onderliggende dakconstructie, de aan te brengen dakbedekkingsconstructie én de bescherming daarvan van groot belang voor de kwaliteit van het uiteindelijke multifunctionele dak. Om er zeker van te zijn dat die kwaliteit altijd behaald wordt, is Nophadrain in alle fasen van het bouwproces betrokken: van ontwerp tot uitvoering. “Wij slaan met onze expertise een brug tussen iedereen die bij de aanleg van een multifunctioneel gebruiksdak betrokken is: ontwikkelaars, architecten, constructeurs, dakdekkers, hoveniers, groenvoorzieners en landschapsarchitecten. Daarom zijn we ook partner geworden van het Nationaal Dakenplan. Met kennisoverdracht en samenwerking komen we samen sneller verder”.
Extra groene leefruimte is altijd een goed idee
Nophadrain combineert de toenemende wens naar een groene, biodiversere leefruimte met de filosofie ‘gebruik de ruimte’. Voor hun klanten creëren ze multifunctionele daken waarmee de biodiversiteit verhoogd wordt én extra groene leefruimte gecreëerd. Twee projecten die er voor Pieter Wesselink uitspringen zijn de intensieve daktuin met dakterras van de met de Rooftop Award 2022 bekroonde Ebben Inspyrium en het bijzondere dak van IKEA in Utrecht. Toen de winkel ging uitbreiden, mocht dat niet ten koste van de nabijgelegen sportvelden gaan. “Toen hebben we twee voetbalden op het dak aangelegd. Het is pas de derde keer ter wereld dat er een voetbalveld op een dak is aangelegd. Geweldig toch?”